ICT&Logistiek richt zich op de toekomst

Tue Nov 28 2023

11 28

ICT&Logistiek richt zich op de toekomst

28/09/2023

Door Ad Spijkers

Vakbeurs in Utrecht is dit najaar belangrijke ontmoetingsplek voor technologische innovatie in de logistiek.


     

Koninklijke Jaarbeurs verwacht op 8 en 9 november duizenden professionals die willen ontdekken hoe ze hun logistieke operaties draaiende kunnen houden, nu en in de toekomst. Op ICT&Logistiek laten meer dan 160 exposanten hun innovaties zien op het snijvlak van logistiek en informatietechnologie. Verder vertellen ruim 120 sprekers over praktische toepassingen van nieuwe technologieën. Tot de sprekers behoort Sabine Zijderlaan, uitgeroepen tot meest innovatieve MKB’er in de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2023. Ook Frans Falize, COO van Wehkamp, en Martijn de Bonte, COO van technische groothandel Kramp, geven hun visie op de toekomst van logistieke operaties.

Fit for the future

Transport en logistiek hebben maar één missie: de juiste goederen op het juiste moment naar de juiste plek brengen. Dat is lastiger dan ooit tevoren. De juiste goederen zijn niet altijd beschikbaar, terwijl de klant ze het liefst vandaag nog wil hebben. Dat moet snel en efficiënt gebeuren zonder hinder en uitstoot én het wordt steeds lastiger om hier voldoende mensen voor te vinden. ICT&Logistiek laat zien hoe bedrijven deze missie kunnen blijven vervullen door in te zetten op digitalisering, automatisering en robotisering. Met ketensamenwerking en een data-gedreven logistiek worden operaties weerbaarder, wendbaarder en efficiënter. Kortom: Fit for the future.

Kennisoverdracht

Rondkijken en praten alleen op een beurs is niet voldoende. Er moet ook kennis op andere manieren worden verkregen. Het programma van ICT&Logistiek is daarom rijker gevuld dan ooit. In de Logistics Arena kunnen bezoekers zich laten inspireren door waardevolle inzichten, innovatieve strategieën en keynote speakers. Zeven thematheaters bieden een schat aan kennis over supply chain, datagedreven logistiek, digitale transformatie, logistieke automatisering, technologische trends, voorraadoptimalisatie en innovatie.

Nieuw programmaonderdeel is Hét Logistiek Debat op de eerste beursdag. In samenwerking met vereniging Logistiek management gaan logistieke professionals met elkaar het gesprek aan over het belang van de logistieke sector voor Nederland, de uitdagingen op de logistieke arbeidsmarkt en de technologie als succesfactor in e-commerce.

Ook nieuw is de finale van de challenge Empowering Zero-Emission Logistics 2023. Onder leiding van UPT Erasmus gaan studententeams aan de slag om ideeën en oplossingen te ontwikkelen voor regionale zero-emissie uitdagingen. De vier beste teams mogen hun concepten pitchen, waarna één winnaar wordt gekozen.

Cyber Security en start-ups

Extra aandacht is er dit jaar voor cybersecurity en startups. In het Cyber Security Paviljoen kunnen bedrijven ontdekken hoe ze hun logistieke ketens beschermen tegen cybercriminaliteit. In het Start Up Paviljoen laten acht startende bedrijven zien met welke innovaties zij de markt willen veroveren. Het programma biedt nog meer. Denk aan De Logistieke Speeddate van Jong Logistiek Nederland, waar logistieke bedrijven contact kunnen leggen met talentvolle studenten en young professionals. De TLN-tours van Transport & Logistiek Nederland gidsen bezoekers langs innovaties op het gebied van planning, fleet management, telematica en warehouse management.

Foto: Michiel Ton