Agile Robots neemt Franka Emika over

Thu Nov 30 2023

11 30

Agile Robots neemt Franka Emika over

14/11/2023

Door Ad Spijkers

Met recente overnames wil de nieuwe eigenaar zijn portfolio verbreden en zijn marktpositie verstevigen.


     

Agile Robots, leverancier van robotica-oplossingen voor complexe automatisering met hoofdkantoor in München, neemt de bedrijfsactiviteiten over van de in dezelfde stad gevestigde robotica-specialist Franka Emika. De crediteurencommissie van het Franka Emika, dat eerder dit jaar het faillissement aanvroeg, had al eerder een overeenkomst goedgekeurd. Er is overeengekomen om de financiële details van de overname niet bekend te maken.

Voortzetting

Agile Robots wil de activiteiten van Franka Emika met ongeveer honderd medewerkers voortzetten en investeren in de verdere groei van het bedrijf. Dit omvat onder meer het uitbreiden van het productportfolio, het versterken van de wereldwijde verkoop en het voortzetten van R&D-activiteiten.

Volgens Agile Robots is de overname een sterk signaal voor Duitsland als robotica- en AI-locatie. Met de overname werd een industriële oplossing gevonden die het bedrijf de kans biedt om een Beiers technologiebedrijf te creëren met een mondiaal perspectief. Agile Robotics wil samen met de medewerkers van Franka Emika de toekomst van Industrie 5.0 vorm te geven.

Met de fusie versnelt Agile Robotics de implementatie van zijn internationale groeistrategie. De combinatie van AI- en software-expertise met robottechnologie versterkt de innovatieve kracht en het vermogen om op behoeften gebaseerde en marktklare producten op de markt te brengen. Dat is goed voor de locatie, voor de medewerkers en voor de klanten van beide bedrijven.

Agile Robots

Sinds de oprichting in 2018 door het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) heeft Agile Robots een sterk groeipad gevolgd. Het bedrijf biedt een uniek assortiment nauwkeurige robotoplossingen voor klanten uit verschillende industrieën over de hele wereld. Het bedrijf wordt ondersteund door technologie- en groei-investeerders, waaronder Softbank (investeerder in robotica) en Foxconn, een van 's werelds grootste OEM's. Samen met de oprichters hebben deze investeerders de meerderheid van het bedrijf in handen.

De onderneming investeert de laatste maanden de nodige middelen in andere bedrijven. Onlangs maakte de onderneming bekend dat ze meerderheidsaandeelhouder wordt van Idealworks, een ook in München gevestigde dochteronderneming van de BMW Group. Als deep tech-bedrijf bevordert dit dochterbedrijf de industriële automatisering in productie en logistiek door een robotica-ecosysteem te ontwikkelen. Het portfolio bestaat uit het intelligente automatiseringsplatform AnyFleet, de autonome mobiele robot (AMR) iw.hub en het besturingssysteem voor mobiele robotica iw.os.

Ook nam Agile Robots recentelijk het grootste deel van Bär Automation in Gemmingen (20 km westelijk van Heilbronn) over. Dit in 1972 opgerichte familiebedrijf heeft zich onwikkeld tot systeemintegrator voor toekomstgerichte toepassingen op het gebied van robotica en mechatronica. Met meer dan 140 medewerkers ontwikkelt en realiseert het bedrijf individuele systeemoplossingen en speciale machinebouw voor een internationale klantenkring.

Foto: Franka Emika