Omron ROI-calculator voor robots

Thu Mar 28 2024

03 28

Omron ROI-calculator voor robots

13/09/2022

Door Ad Spijkers

Investeringen in mobiele of collaboratieve robots zijn voor het MKB nog altijd ingrijpende beslissingen.


     

Omron heeft een nieuwe ROI-calculator geïntroduceerd ter ondersteuning van het proces van het evalueren van een investering in collaboratieve en mobiele robots, inclusief eenvoudige en betaalbare leasemogelijkheden die ideaal zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen.

De calculator biedt bedrijven die overwegen te investeren in collaboratieve of mobiele robots een snel en eenvoudig overzicht van het rendement op investeringen op basis van werkelijke gegevens. D online-tool stelt gebruikers in staat een schatting te maken van het aantal maanden dat het zal duren voordat een investering kostendekkend is. Daarbij wordt rekening gehouden met inflatie- en renteaanpassingen afhankelijk van de marktomstandigheden.

Investeringen

Mobiele robots en cobots zijn gemakkelijk inzetbaar en transporteerbaar, waarmee een grotere flexibiliteit in de productie is te bereiken. Ze kunnen ook zorgen voor een veiligere werkomgeving, doordat ze naast hun menselijke collega's werken om te helpen bij het tillen of vervoeren van goederen en materiaal.

Veel kleine en middelgrote ondernemingen kunnen zich echter niet de kapitaalinvesteringen van bovenaf van dergelijke technologieën veroorloven. Omron biedt leaseopties die zijn ontworpen om het leven makkelijker te maken voor fabrikanten die hun vloot met mobiele robots of collaboratieve robots (cobots) willen ontwikkelen, terwijl hun initiële investeringskosten laag blijven. 

Het bedrijf zag dat de behoefte aan productie van kleine hoeveelheden met een hoge mix tijdens de pandemie is toegenomen, in combinatie met een tekort aan werknemers in veel industrieën. Dit heeft geleid tot meer vacatures voor zowel menselijke operators als robots. Behalve flexibele leaseopties wilde de onderneming haar klanten een gebruiksvriendelijke calculator bieden ter ondersteuning van hun besluitvormingsproces.

Calculator

Zodra gegevens zijn ingevoerd over de huidige activiteiten en het type en aantal robots is geselecteerd (en u uw bedrijfsgegevens heeft ingevoerd), geeft de ROI-calculator een overzicht van de terugverdienperiode, het ROI-percentage en de netto contante waarde, die de geschatte huidige totale waarde van de toekomstige kasstromen weergeeft.

De calculator geeft twee veelvoorkomende opties: de traditionele Capex-optie met volledige betaling aan het begin en een Opex-optie met leasing, waarbij de betalingen worden gespreid over drie tot vijf jaar. Door inzet van robots worden menselijke arbeidskrachten ingezet voor taken met een grotere toegevoegde waarde, wat in de toekomst essentieel is voor producenten. Bovendien kan automatisering het tekort aan deskundigen op de arbeidsmarkt compenseren.

Foto: Omron