Eerste gebruik nieuw chirurgisch systeem

Fri May 03 2024

05 03

Eerste gebruik nieuw chirurgisch systeem

25/10/2023

Door Ad Spijkers

Het platform voor minimaal invasieve chirurgie is ontworpen ten behoeve van patiënten en medische professionals.


     

Levita Magnetics in Mountain View (zo'n 50 km zuidoostelijk van San Fransisco) heeft 's werelds eerste commerciële gebruik van zijn MARS-platform aangekondigd. Twee chirurgen van Cleveland Clinic voerden de eerste procedures uit met het nieuwe systeem voor minimaal invasieve chirurgie. Dit is iets meer dan een maand nadat het systeem goedkeuring kreeg van de Food and Drug Administration (FDA).

Chirurgisch platform

MARS is een chirurgisch platform dat gebruik maakt van Levita’s gepatenteerde Dynamic Magnetic Positioning-technologie. Er wordt een externe magneet op de huid geplaatst die tijdens de operatie een magnetische grijper in de buik bestuurt, Twee robotarmen ondersteunen de ingreep. Het is goedgekeurd voor gebruik bij grootschalige buikoperaties, waaronder laparoscopische bariatrische operaties, cholecystectomie (galblaas), prostaat- en colorectale procedures.

Levita is het enige bedrijf dat een door de FDA goedgekeurd medisch apparaat bouwt dat gebruik maakt van de kracht van magneten. Hiermee kan de chirurg incisies te verminderen en een minder invasieve operatie uit te voeren. Dit levert voordeel op voor zowel patiënten, chirurgen.

MARS

MARS bouwt voort op de klinische voordelen van het Levita Magnetic Surgical System. Dit leidt tot sneller herstel, minder pijn en minder littekens. De door de chirurg bestuurde armen geven de arts volledige controle geven over het laparoscopische beeld en de magnetische retractor, waardoor de noodzaak voor een extra assistent vervalt. Het consolevrije systeem heeft een compact formaat en biedt ziekenhuizen en ambulante chirurgische centra grotere efficiëntie, effectievere inzet van personeel en de mogelijkheid om een gedifferentieerde patiëntervaring te bieden.

Volgens de eerste gebruikers heeft het MARS-systeem met magnetische chirurgie het potentieel om een belangrijke rol te spelen bij het hervormen van het landschap van abdominale procedures. Het vertegenwoordigt volgens hen vooruitgang en maakt deel uit van het traject om minimaal invasieve chirurgie voor zorginstellingen, chirurgen en vooral voor patiënten te verbeteren. Het is ook opmerkelijk eenvoudig te gebruiken.

Betere toegang

Levita Magnetics heeft zich als missie gesteld om meer patiënten toegang te geven tot betere chirurgie. Hert door een chirurg opgerichte en geleide bedrijf wil laten zien dat deze technologie chirurgen meer controle en betere visualisatie kan geven. Het aantal incisies kan worden verminderd, wat aanzienlijke voordelen voor de patiënt oplevert. Het MARS-systeem kan een belangrijke rol spelen bij de overgang van buikingrepen met een hoog volume naar een ambulante setting of ontslag op dezelfde dag.

Foto: Levita Magnetics