's Werelds krachtigste slooprobot

Tue Nov 28 2023

11 28

's Werelds krachtigste slooprobot

31/03/2021

Door Ad Spijkers

De Zweedse fabrikant Brokk introduceert de geheel nieuwe Brokk 900, 's werelds grootste en krachtigste slooprobot.


     

De nieuwe robot is goed beschouwd geen robot maar een radiografisch bediende machine, maar vooruit. Hij bouwt voort op en verbetert het succes van zijn voorganger, met een grote stap in kracht en prestaties. Hij is ontwikkeld om te voldoen aan de extreme eisen van het zwaarste ondergrondse werk met harde rotsen.

De Brokk 900 heeft 25% meer vermogen en is volgens de fabrikant betrouwbaar dankzij SmartPower-technologie. Er zijn twee modellen: de standaard Brokk 900 met de krachtigste sloophamer ooit op een slooprobot, en de Brokk 900 Rotoboom met een nauwkeurig roterend gieksysteem.

De nieuwe machine is in veel opzichten een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Het ontwerp en de engineering van de machine zijn versterkt, het vermogen is vergroot, de werking nog nauwkeuriger en de nieuwe sloophamer is krachtiger. Dit alles heeft bijna geen toename in grootte en gewicht tot gevolg gehad.

Techniek

Door gebruik te maken van technologie om de aandrijflijn te verbeteren, levert de Brokk 900 een 25% hoger uitgangsvermogen. Tegelijkertijd voldoen betrouwbaarheid en machinebeschikbaarheid aan de eisen die de markt aan slooprobots stelt.

De standaard Brokk 900 wordt geleverd met de optie van twee verschillende hydraulische sloophamers, die beide krachtiger zijn dan de sloophamer op de voorganger Brokk 800. De BHB 1500 is een sloophamer van 1500 kg voor de hardste materialen. In combinatie met het hydraulische vermogen van de Brokk 900 levert die een fenomenale stoot op bij elke slag. Hij is daardoor geschikt voor het breken van echt harde rotsen.

De BHB 1300 is een iets lichtere breekhamer voor maximale productiviteit bij het slopen van zwaar beton. Als taai granietgesteente niet wil breken, zal de hogere slagfrequentie en wendbaardheid van deze breker de productiesnelheid maximaliseren. Zoals bij alle Brokk-robots is het eenvoudig om tussen de breekhamers te wisselen om ervoor te zorgen dat de uitvoerder altijd het optimale aanbouwdeel voor de klus heeft.

Roterende giek

De Brokk 900 Rotoboom is ontworpen voor maximale flexibiliteit in toepassingen waar toegang en precisie belangrijker zijn dan vermogen. De machine heeft een continue rotatie van de giek van 360° met soepele bewegingen voor maximale precisie. Ze is hittebestendig voor gloeiend vuurvast werk in metaalfabrieken en wordt geleverd met Brokk's gepatenteerde tegen hitte beschermde hydraulische sloophamer.

Beide Brokk 900-modellen zijn leverbaar met een elektro- of dieselmotor. De elektromotor is de voor de hand liggende keuze voor de laagste bedrijfskosten en de laagste milieubelasting. De nieuwe dieselmotor loopt echter niet ver achter en voldoet aan de strengste emissienormen die momenteel bestaan. Het voldoet aan zowel de Amerikaanse norm EPA Tier 4 Final als de EU Stage V-norm.

Hoewel de machine met een massa van meer dan 11 ton groot is, is hij ontworpen om door één persoon te worden onderhouden. De levering van de nieuwe Brokk 900 start eind tweede kwartaal 2021. Het bedrijf heeft een Benelux-vestiging in Tessenderloo (B).

foto: Brokk