Nieuwe Faulhaber incrementele encoder

Sun Mar 03 2024

03 03

Nieuwe Faulhaber incrementele encoder

24/11/2023

Door Ad Spijkers

De IEP3 bereikt een hoge resolutie en nauwkeurigheid dankzij de meest recente chiptechnologie.


     

Met de IEP3 voegt Faulhaber (met Benelux-vestiging in Eindhoven) een incrementele encoder toe aan zijn productassortiment. Met een diameter van slechts 8 mm is dit model licht en compact maar biedt toch een resolutie tot 10.000 impulsen per omwenteling. Dit is mogelijk dankzij de nieuwste chiptechnologie met hoge interpolatie.

Eigenschappen

In de standaard uitvoering kan de resolutie vrij worden geprogrammeerd tot 1 tot 4096 impulsen per omwenteling. De gebruikte chiptechnologie zorgt voor een hoge positienauwkeurigheid van nominaal 0,3°min en een herhaalnauwkeurigheid van nominaal 0,05°min dankzij de nauwkeurigheidscompensatie.

De IEP3 kan worden gevoed met voedingsspanningen van 5 V en 3,3 V. Hierdoor is de encoder ook geschikt voor toepassingen op batterijen, die vaak met 3,3 V werken. Ook het grote temperatuurbereik (-40°C tot 125°C) ondersteunt veel mogelijke toepassingen.

De IEP3 kan worden ingezet voor uiteenlopende toepassingen en wordt gekenmerkt door hoge nauwkeurigheid in de allerkleinste installatieruimtes. De toepassingsgebieden omvatten onder andere protheses in de medische technologie, optische toepassingen als telescopen, microscopen, lasers of camera's, halfgeleiderproductie en robotica.

Uitvoeringen

De ON as-encoder met tweepolige sensormagneet heeft een eenvoudig en stevig ontwerp. Door de modulaire eigenschappen uit de encoderserie IE3 vormt de IEP3 een platform voor verschillende motoren van de aandrijfspecialist. De nieuwe encoder kan worden gecombineerd met DC-motoren uit de series 0816SR, 1016SR en 1024SR en met stappenmotoren uit de series AM0820, AM1020 en AM1524. Er zijn meerdere opties voor de elektrische aansluiting van de encoder, zoals PVC- of FEP-kabels, stekkeropties en kabels van verschillende lengtes.

Foto: Faulhaber