Interclean Amsterdam 2024 succesvol

Wed Jun 12 2024

06 12

Interclean Amsterdam 2024 succesvol

21/05/2024

Door Ad Spijkers

Behalve voor zakendoen was er alle ruimte voor netwerken, sociale interactie, ontspanning, entertainment en robotica.


     

Afgelopen vrijdag sloot Interclean Amsterdam na vier dagen zakendoen en netwerken zijn deuren. Bezoekers van de grootste editie ondergingen een geheel nieuwe 'Interclean ervaring', waar alles draaide om het leggen van mondiale verbindingen en een kennismaking met de nieuwste innovaties en de laatste trends.

Programma

Behalve een uitgebreid aanbod aan kennissessies bood het evenement in RAI Amsterdam een netwerkprogramma, met onder meer de dagelijkse Interclean Social Club met live entertainment. Tijdens Feel Good Friday zorgden voetbalscheidsrechter Bjorn Kuipers en de grootste vrijdagmiddagborrel voor een passende afsluiting. In totaal telde RAI Amsterdam 875 exposanten en 30.000 bezoekers uit 143 landen.

De organisatie is tevreden over op de opkomst en resultaten van Interclean Amsterdam 2024. Ze kan terugkijken op vier enerverende dagen. Een van de belangrijkste doelstellingen van Interclean is om de schoonmaak- en hygiënebranche te laten groeien en bloeien. Dit doet ze door de juiste omgeving en sfeer neer te zetten om zaken in te doen. Ook was de kracht van persoonlijke verbinding zichtbaar.

Robotica

Net als veel andere sectoren kampt ook de schoonmaakbranche met een tekort aan medewerkers. En laten we eerlijk zijn, achter een veegmachine aanlopen in een magazijn kunnen we niet tot de meest uitdagende werkzaamheden rekenen. Er is dan ook veel interesse voor veeg- en dweilrobots, die qua aandrijving en navigatie niet eens zoveel afwijken van autonome mobiele robots voor intern transport. Toch komen de meeste aanbieders van oudsher uit de schoonmaakbranche of zijn jonge ondernemingen.

Op de goed bezochte Robot Arena demonstreerden diverse aanbieders van reinigingsrobot hun producten. Ook elders hadden diverse aanbieders voldoende ruimte op hun stand gereserveerd om hun robots aan het werk te laten zien. De meeste indruk maakte de Zaco X-1000, een kleine robot van Robovox uit Gelsenkirchen. Dit bedrijf is bekend als producent van zuigrobots voor huishoudelijk gebruik, maar deze machine is bedoeld voor de professionele markt (ziekenhuizen, horeca, onderwijs). Het apparaat veegde een flink verontreinigde oranje tapijt nagenoeg perfect schoon.

Opvallend waren ook de prestaties van diverse Chinese fabrikanten van schoonmaakrobots. Qua functionaliteit deden de getoonde machines niet onder voor Amerikaanse en Europese concullega's. Onder meer Pudu Robotics, bekend van de serveerrobots, presenteerde veegmachines voor tapijten en voor gladde vloeren. Importeur hiervan is Fülin Robot Technology in Almere.

De volgende editie van Interclean vindt van 11 tot en met 13 december plaats in Shanghai. Interclean Amsterdam is terug van 14 tot en met 17 april 2026.

Foto: RAI Amsterdam