3D scanoplossing met Spot-robot

Thu Nov 30 2023

11 30

3D scanoplossing met Spot-robot

03/03/2021

Door Ad Spijkers

Leica Geosystems, onderdeel van Hexagon en marktleider in 3D-scantechnologie, heeft een mobiele oplossing voor 'reality capture' ontwikkeld.


     

Door de Leica RTC360 3D-laserscanner op een Spot-robot van Boston Dynamics te monteren, ontstaat een flexibel systeem dat de inzet van mensen kan verminderen. De robot kan geprogrammeerd worden om geautomatiseerde scanpaden te herhalen. Dat vereist minimaal toezicht door de gebruiker, waardoor de efficiency, de productiviteit en de flexibiliteit bij de uitvoering van reality capture taken verbeteren.

De technologie kan worden toegepast in verschillende omgevingen zoals de bouw, de industrie, voor facilitair management, openbare veiligheid, defensie, media en entertainment of andere sectoren, waarvoor autonoom scannen een oplossing is. Vooral voor objecten die herhaaldelijk gescand moeten worden, bijvoorbeeld om digital twins up-to-date te houden of het object over langere tijd te bewaken, is de roboscanner een uitkomst.

Scanoplossing

Wanneer nauwkeurige, betrouwbare en actuele 3D-gegevens nodig zijn, biedt de combinatie van de RTC360-technologie van Leica Geosystems en de mobiele Spot-robot van Boston Dynamics aanzienlijke toegevoegde waarde voor gebruikers. Leica Geosystems heeft het vermogen van de Spot-robot om op vele soorten locaties te werken , gecombineerd met het Visual Inertial System (VIS) van de RTC360. Behalve de scanner die op de rug van de robot wordt gemonteerd, gebruikt de VIS-technologie vijf camera's om de locatie van de scanner te volgen.

Het VIS-systeem biedt een hoog niveau van nauwkeurige en geautomatiseerde preregistratie om het vastleggen van de omgeving te stroomlijnen. Voor het scannen moet de gebruiker de scan op afstand activeren via een mobiel apparaat, terwijl de Spot-robot en de RTC360 automatisch door het geprogrammeerde scanpad navigeren.

Het systeem creëert een eenvoudige en snelle scanworkflow. Gebruikers kunnen de robot bijvoorbeeld over een terrein navigeren door een mobiel apparaat voor de bediening van de scanner te gebruiken. Hierdoor kunnen ze routinematige documentatietaken versnellen en gegevens nauwkeurig, snel en met hoge frequentie vastleggen. De technologie combineert ook automatisch de vastgelegde scangegevens van ieder station omdat het apparaat zijn locatie in de ruimte kent. Dat resulteert in een volledige, vooraf geregistreerde puntenwolk van de gescande locatie, die de uiteindelijke gegevensverwerking op kantoor veel eenvoudiger maakt.

Geprogrammeerde scanroute

Door de Spot-robot van Boston Dynamics te combineren met de RTC360 ontstaat een mobiele scanoplossing die tijd bespaart. De robot verplaatst de scanner en stelt die op individuele scanlocaties op. Zodra Spot en RTC360 een geprogrammeerde scanroute over het terrein leren, kunnen ze die route gemakkelijk en snel herhalen voor standaard scans. Omdat de scanner met een mobiel apparaat kan worden bediend, kan Spot met zijn behendigheid en mobiliteit oppervlakten scannen die moeilijk bereikbaar zijn of zelfs gevaarlijk voor een menselijke operator.

De Leica RTC360 voor Spot bevat alle benodigde installatie-accessoires, een beschermingsbalk voor de scannercamera's en de Leica Geosystems software die ervoor zorgt dat gebruikers binnen enkele minuten aan de slag kunnen.

Foto: Leica Geosystems