EU houdt enquêtes in roboticawereld

Tue Nov 28 2023

11 28

EU houdt enquêtes in roboticawereld

22/03/2021

Door Ad Spijkers

Het Europese Robotics4EU project voert twee enquêtes uit ter ondersteuning van de uitvoering van het project. Doel is het stimuleren van een bredere toepassing van robotica in Europa.


     

Het driejarig project wordt gefinancierd in het kader van het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. De twee enquêtes zijn ontwikkeld als basis voor fundamenteel werk en ter ondersteuning van de uitvoering van het Robotics4EU-project. Dit programma is in januari van start gegaan en is gericht op de robotica-gemeenschap en beleidsmakers op het gebied van robotica.

De gegevens uit deze enquêtes zullen helpen bij het identificeren van de grootste uitdagingen, knelpunten en behoeften bij het mogelijk maken van een bredere toepassing van robotica op de gebieden van het project. Dat zijn gezondheidszorg, inspectie en onderhoud van infrastructuur, de agrifood-sector en agile productie. Ook helpen de enquêtes bij de invoering van beginselen van verantwoorde robotica.

Belang van robotica

Robotics4EU is het antwoord van de Europese Commissie op het ongekende belang van robotica in de moderne economie. Daarnaast heeft het tot doel de EU-brede gemeenschap van verantwoorde robotica te versterken. Deze gemeenschap bestaat hoofdzakelijk uit roboticavernieuwers uit bedrijven en de academische wereld op de bovenvermelde gebieden.

Maar Robotics4EU richt zich ook tot burgers/gebruikers en beleidsmakers/beslissers. Het project wil het bewustzijn over niet-technologische aspecten van robotica (zoals ethische, juridische, sociaaleconomische, educatie-, data-, privacy- of genderkwesties) vergroten. Dit gebeurt door het organiseren van community building- en co-creatie-evenementen en het bepleiten van verantwoorde robotica bij alle groepen van belanghebbenden. Ook het ontwikkelen van een model voor de beoordeling van de volwassenheid van verantwoorde robotica en het overbrengen van de projectresultaten naar normalisatie-instanties is onderdeel van het project.

Het invullen van de enquêtes neemt ongeveer tien minuten in beslag. De antwoorden zijn vrijwillig en vertrouwelijk. Individuele antwoorden kunnen niet worden achterhaald en alle gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

De enquêtes zijn toegankelijk via de volgende links:

Robotica-ontwikkelingsgemeenschap: https://www.research.net/r/3VQ6VXL

Beleidsmakers en besluitvormers: https://www.research.net/r/robotics4EU

Bij vragen kunt u e-mailen naar info@robotics4eu.eu

Foto: PxHere