Machinelaadcel tegen personeelstekorten

Thu Jul 25 2024

07 25

Machinelaadcel tegen personeelstekorten

03/06/2024

Door Ad Spijkers

ABB heeft zijn nieuwe OmniVance Collaborative Machine Tending Cell gelanceerd, die een complete geïntegreerde oplossing biedt voor geautomatiseerde machinebelading.


     

De nieuwe laad- en loscel is eenvoudig te programmeren, installeren en gebruiken. De gestandaardiseerde oplossing combineert een GoFa 12 cobot en gebruiksvriendelijke software in een compacte oplossing voor snelle installatie en eenvoudige bediening. De OmniVance cel kan de tijd die wordt besteed aan repetitieve machineverzorgingstaken met 60% verminderen, waardoor werknemers meer tijd hebben om meer lonende, waardevolle taken uit te voeren.

Compact

De cel heeft een draagbaar, compact ontwerp dat eenvoudig te verplaatsen is tussen verschillende machines. De laadcel is gebaseerd op de GoFa 12 cobot van ABB, die een bereik van 1,27 m combineert met herhaalbare precisie voor lasten tot 10 kg. Deze cobot is IP67-gecertificeerd, waardoor hij geschikt is voor machinebelading en -lossing in toepassingen zoals metaalbewerking of machinebouw waar olie, water of stof aanwezig kan zijn.

De cel is voorzien van vermogens- en krachtbeperkende mogelijkheden, waardoor deze veilig kan werken naast menselijke operators zonder de noodzaak van conventionele barrières. Alle belangrijke componenten van de cel zijn vooraf ontworpen en geïntegreerd, inclusief de cobot, het traysysteem en de grijper. Er is slechts één dag nodig voor installatie en opstelling.

Eenvoudig en flexibel

De cel is eenvoudig te programmeren en biedt de flexibiliteit die nodig is voor productieprocessen met een hoge mix en een laag volume. De cel maakt gebruik van de Wizard Easy Programming software van ABB. Hiermee kunnen zelfs beginnende gebruikers binnen enkele minuten programma's maken en aanpassen dankzij de no-code block-based technologie. Met de WebApp kunnen gebruikers ook zelf leren de cel te bedienen, zonder dat ze een formele training in roboticaprogrammering nodig hebben.

Voor systeemintegratoren en eindgebruikers maakt integratie de OmniVance-cel eenvoudiger te specificeren en minimaliseert het het risico op projectoverschrijdingen. De wereldwijde service van ABB zorgt voor snelle omschakelingen, eenvoudige uitbreiding en tijdige ondersteuning.

De OmniVance is het nieuwste aanbod in ABB's groeiende assortiment van op cobot gebaseerde productieoplossingen. Deze zijn gericht op het aanpakken van de vaardigheidskloof en het verlagen van de drempels voor automatisering. Het assortiment omvat ook de OmniVance Collaborative Arc Welding Cell, die de GoFa 5-cobot gebruikt. Dit als onderdeel van een geïntegreerd pakket waarmee beginnende robotgebruikers laswerk van hoge kwaliteit kunnen creëren zonder dat ze eerdere ervaring met het gebruik van robots nodig hebben.

Foto: ABB Robotics