Camera verbetert veiligheid op de bouw

Tue Nov 28 2023

11 28

Camera verbetert veiligheid op de bouw

24/10/2022

Door Ad Spijkers

Nieuwe functies voor het ProViu 360 surround view-systeem van Continental verhogen de veiligheid in de bouw en mijnbouw.


     

Elk jaar gebeuren er in Duitsland meer dan 100.000 arbeidsongevallen op bouwplaatsen – inclusief ongevallen door krappe werkomstandigheden en bouwmachines. Het is dus essentieel om machinisten van bouwmachines een beter algemeen overzicht van zijn omgeving te geven en de vele dode hoeken te elimineren. Reden voor Continental (met Nederlandse vestiging in Barneveld) om zijn ProViu 360 surround camerasystemen uit te breiden.

360° camerabeeld

Het camerasystemen identificeert specifiek mensen in de buurt van een bouwmachine om de machinist te waarschuwen voor botsingen. Het biedt overzicht en nauwkeurigheid voor uitgebreide machineconstructies en herkent vuile cameralenzen. Alle nieuwe functies zijn gebaseerd op algoritmen uit de automobiel-ontwikkeling en zijn speciaal geoptimaliseerd voor gebruik op bouwplaatsen. Hiermee hebben bouwmachinefabrikanten en aannemers toegang tot de nieuwste autotechnologieën, terwijl de hardware-configuratie hetzelfde blijft.

De beelden worden opgenomen door vier camera's met HDR (High Dynamic Range) en een resolutie van 1,3 megapixels met een openingshoek tot 194°. De beelden worden gecombineerd met behulp van een complex algoritme en resulteren in een goed zicht rondom op het voertuig vanuit vogelperspectief.

Aangepast aan de omgeving

Bij de ontwikkeling van de ProViu 360 en de nieuwe functies konden de experts van Continental bogen op jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van omgevingsdetectie voor personenauto's. Dit voorbereidende werk fungeert als technologische springplank voor innovaties in grotere voertuigklassen met kleinere serievolumes, zoals in de bouw- en mijnbouwindustrie. Het doel is om de off-highway-sector toegang te geven tot digitale technologieën die hen helpen in hun specifieke situatie. Daaronder vallen ook toepassingen op het gebied van rijhulpsystemen.

Behalve het 360° rondom zicht zijn voor gebruik op bouwplaatsen en in de mijnbouw nieuwe functies ontwikkeld. Met behulp van een algoritme dat speciaal is afgestemd op de omstandigheden op een bouwplaats, kunnen mensen in de buurt van de bouwmachine worden herkend, waardoor botsingen worden voorkomen. In samenwerking met een grote machinebouwer heeft dit algoritme de specifieke verschillen tussen een wegscenario en de situatie op de bouwplaats 'geleerd'.

Stenen, grind en zand worden herkend in plaats van gladde, grijze asfaltoppervlakken. Metalen onderdelen, betonblokken en houten pallets, mensen in dikke overalls, helmen en wapperende zijn nu van de achtergrond te onderscheiden. Hierdoor kan het ProViu 360-systeem herkennen wanneer mensen zich in de buurt van de bouwmachine bevinden en de machinist waarschuwen om de machine te stoppen of helemaal niet te bewegen.

Het bijbehorende algoritme waarschuwt de bestuurder wanneer een camera vuil of geblokkeerd is en het systeem niet meer alle benodigde informatie kan geven.

Andere functies

Een ander kenmerk dat op bouwplaatsen een grote meerwaarde kan bieden, is het 'transparante chassis' voor grote bouwmachines. Deze functie stuurt de door de frontcamera opgenomen beelden van het gebied voor het voertuig naar de regeleenheid. Deze geeft de beelden weer als functie van stuurhoek en snelheid, waardoor er 'door het voertuig heen' kan worden gekeken. Zo weet de machinist waar zijn voertuig zich bevindt ten opzichte van het werkgebied.

De nieuwste functie voor ProViu 360 is een softwarefunctie die met name handig is voor machines die in kleine series worden vervaardigd. Autokalibratie verkort de implementatietijd voor ProViu camerasystemen in productie aanzienlijk. In plaats van het camerasysteem handmatig te kalibreren voor optimaal zicht, herkent een software-algoritme een patroon rond het voertuig. Het bepaalt binnen enkele seconden de beste kalibratie-instellingen voor elk voertuig, waardoor de kalibratietijd van het voertuig wordt verkort. Bovendien garandeert de automatische kalibratiefunctie herhaalbare resultaten.

Foto: Continental