Alle industriële robots programmeren zonder code

Fri Sep 30 2022

09 30

Alle industriële robots programmeren zonder code

16/06/2022

Door Liam van Koert

ArtiMinds maakt software voor het codevrij kunnen programmeren van elk type en merk robot. Dit zowel online als offline. Onlangs maakte het bedrijf de licenties voor haar Robot Programming Suite robotafhankelijk. Je betaalt alleen voor de robottypen die je gebruikt. 


     

De ArtiMinds Robot Programming Suite is een state-of-the-art softwareoplossing voor het programmeren van allerlei typen en merken industriële robots. Met het hoge niveau van innovatie in alle ArtiMinds producten, is de bescherming van hun intellectuele eigendom altijd een belangrijke overweging geweest in het hele ontwikkelingsproces. De mogelijkheid om licentiemodules te beheren op basis van verschillende factoren zoals user seats of robot-gebonden licenties is een bijkomende uitdaging geworden voor ArtiMinds.

CodeMeter van Wibu-Systems is de perfecte oplossing voor de ontwikkelingsuitdagingen van ArtiMind. Met CodeMeter dongles kan het bedrijf eenvoudig softwarelicenties beheren en inzetten op basis van gebruikersplaatsen. Dankzij de ingebouwde verborgen opslag op deze beveiligde hardware-elementen kan ArtiMinds robot-ID's registreren en licenties opslaan op basis van een bekend aantal te programmeren robots. Bovendien voorziet CodeMeter AxProtector ArtiMinds van een ander geavanceerd hulpmiddel om zijn softwareoplossingen veilig te versleutelen en diefstal van intellectueel eigendom te voorkomen.

  

Hogere robotkunde

Industriële robots zijn alomtegenwoordig in fabrieken en productielocaties overal ter wereld, sinds de eerste golf robots de fabrieksvloer bereikte in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Elke generatie heeft de technologie zien evolueren naar nieuwe hoogten van nauwkeurigheid, veelzijdigheid en efficiëntie. Een halve eeuw nadat de eerste octrooien voor dergelijke robottechnologieën werden verleend, maakt de industriële wereld een nieuwe generatieverschuiving door: Het industriële internet der dingen (IIoT) en de onvermijdelijke komst van slimme fabrieken betekenen een nieuwe stap voorwaarts voor de mogelijkheden van robots - mogelijkheden die geavanceerde softwareoplossingen vereisen om te worden beschermd en gecommercialiseerd.

ArtiMinds Robot Programming Suite (RPS) combineert online en offline programmeren op een unieke en intuïtieve manier om complexe robotprogramma's te creëren zonder ook maar één regel broncode manueel te schrijven. De software is flexibel en universeel toepasbaar, levert robuuste oplossingen en is overdraagbaar naar verschillende toepassingen.

ArtiMinds RPS is gebaseerd op een innovatief, op sjablonen gebaseerd programmeerconcept. Gebruikers kunnen kiezen uit meer dan 60 geïntegreerde templates om de programmastructuur eenvoudig op te bouwen via drag & drop. Intuïtieve wizards begeleiden de gebruiker door het setup-proces. De belangrijkste poses van het robotprogramma worden ofwel online aangeleerd - door de robotarm te begeleiden - of offline in een 3D-simulatieomgeving. Tot slot berekent de software automatisch alle bewegingen en simuleert de uitvoering ervan in de 3D-visualisatie. Vervolgens genereert ArtiMinds RPS de broncode in de eigen robottaal en stuurt die door naar de robotcontroller.

De uitbreidingsmodules ArtiMinds RPS +Force en ArtiMinds RPS +Vision bieden krachtige templates voor de implementatie van 6D kracht-koppelsensoren en 2D of 3D vision-systemen in het robotprogramma. Dit stelt de robot in staat om de bewegingen aan te passen op basis van visuele of tactiele sensorgegevens en om te gaan met proces- of onderdeelafwijkingen net zoals een menselijke werknemer dat zou doen - door te vertrouwen op de zintuigen zicht en tast.

 

Robotonafhankelijk

De sleutel voor waardecreatie ligt in de vertaling van een sjabloonsequentie in complexe robot-specifieke broncode. Om dit intellectuele eigendom te beschermen, vertrouwt ArtiMinds op de combinatie van Wibu-Systems CmDongles en Wibu-Systems AxProtector, een combinatie van hardware- en softwaretools die ontworpen zijn om digitale activa te beschermen tegen piraterij, reverse engineering en manipulatie.

Uit de zeer gevarieerde reeks beveiligde hardware-elementen die Wibu-Systems beschikbaar stelt, waaronder USB-sticks, beveiligde geheugenkaarten en ASIC's, heeft ArtiMinds voor zijn robotica-toepassing de CmStick/C Basic gekozen, de meest compacte USB-variant die bestand is tegen omgevingstemperaturen van -25° tot +85° C.

Het belangrijkste beschermingselement van Wibu-Systems dat samenwerkt met de dongles is AxProtector, dat uitvoerbare bestanden en bibliotheken volledig codeert voor zowel native talen als .NET-omgevingen en Java. Via een post-build proces injecteert het best-of-breed anti-debugging en anti-disassembly methoden in de gecompileerde code. De engine blijft voortdurend alert op veiligheidsrisico's en onderbreekt onmiddellijk de uitvoering van de software wanneer gevaren worden gedetecteerd.

Bovendien maken de geïntegreerde tools die inherent zijn aan Wibu-Systems CmDongles een eenvoudig en uitgebreid licentie- en rechtenbeheer mogelijk. ArtiMinds gebruikt bijvoorbeeld de ingebouwde unit-tellers en onderhoudsperiodetellers om geautomatiseerde software-updates te beperken tot een geldige tijdgebonden updatelicentie. De verborgen datafunctie van CmDongles, die beschermd is tegen manipulatie of misbruik door de klant of derden, is van onschatbare waarde voor het registreren van robot-ID's voor robot-gebonden licenties.

Met de licentie- en beveiligingsfuncties die Wibu-Systems heeft ingebracht, bevindt ArtiMinds zich in de perfecte positie om hun unieke competenties op het gebied van robotprogrammering uit te rollen en te gelde te maken, zodat fabrikanten en robotoperators over de hele wereld kunnen profiteren van de belofte van het volgende industriële tijdperk.

 

Dr. Sven Schmidt-Rohr, CEO ArtiMinds Robotics GmbH
"CodeMeter biedt een uitgebreid beveiligingsplatform voor onze industriële robotsoftwaresuite. Het biedt niet alleen bescherming voor onze eigen IP als leverancier en mogelijkheden om licenties af te dwingen, maar ook een cryptografisch raamwerk dat onze klanten in staat stelt om de IP van automatiseringsprocessen te beschermen die ze bovenop onze softwaresuite bouwen. Dit stelt onze gebruikers in staat hun productie-knowhow te beveiligen tegen bedreigingen van allerlei aard, terwijl ze diezelfde knowhow nog steeds flexibel kunnen toepassen in hun productie. Met zijn vele implementatiemogelijkheden ondersteunt CodeMeter onze software op werkvloeren met en zonder connectiviteit. Zijn 360° set van beveiligingsfunctionaliteiten heeft ons overtuigd om CodeMeter op te nemen als het enige commerciële 3rd party element in onze software suite."

 

Foto: Wibu