Sterke toename vraag naar robots in industrie

Thu Mar 28 2024

03 28

Sterke toename vraag naar robots in industrie

16/03/2021

Door Ad Spijkers

De robotdichtheid in de Amerikaanse auto-industrie bereikte een nieuw record van 1.287 geïnstalleerde eenheden per 10.000 werknemers. Wereldwijd nemen de Verenigde Staten de zevende plaats in. Maar de verkopen van robots buiten de auto-industrie groeien veel sneller. Dit blijkt uit de jongste cijfers van de International Federation of Robotics (IFR).


     

De dichtheid in de Amerikaanse auto-industrie is vergelijkbaar met die van Duitsland (1.311 eenheden) en Japan (1.248 eenheden). China staat op de twaalfde plaats met 938 eenheden. Dit is volgens de laatste statistieken van World Robotics, uitgegeven door de International Federation of Robotics (IFR).

"Automatisering is niet alleen de sleutel tot herstel na een pandemie, maar ook voor groei en vooruitgang na een pandemie", aldus IFR-voorzitter Milton Guerry. "In de opleving na de financiële crisis van 2008 hebben bedrijven als General Motors, Ford, Fiat-Chrysler en Tesla veel geïnvesteerd in robotica en automatisering. Hierdoor zijn duizenden nieuwe banen gecreëerd binnen de auto-industrie. Zoveel jaren en technologische vooruitgang later hebben we de kans om te leren van dit succesverhaal en er nog sterker uit te komen dan voorheen. "

Toenemende vraag

De robotdichtheid in de algemene industrie is nog steeds relatief laag met slechts 139 eenheden per 10.000 werknemers. Over het algemeen is in alle onderzochte landen wereldwijd het potentieel voor robotinstallaties in de algemene industrie enorm. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld overtroffen de jaarlijkse bestellingen van robots uit niet-automobielsectoren voor het eerst de bestellingen van automobielrobots.

De verkoop van roboteenheden in de VS is in 2020 met 7% gestegen ten opzichte van 2019. Jaar-op-jaar bestellingen in life sciences stegen met 72%, in de voedsel- en consumptiegoederen met 60% en kunststoffen en rubber met 62%.

"Om bedrijven te helpen leren hoe ze robotica, AI, machine vision en gerelateerde automatiseringstechnologieën succesvol kunnen toepassen, hebben we Automate Forward gelanceerd, een virtuele show en conferentie die van 22 tot 26 maart plaatsvindt", zegt Jeff Burnstein, voorzitter van de Association for Advancing Automation (A3).

Vooraanstaande industriële experts en meer dan 250 automatiseringsleveranciers rapporteren over de allernieuwste use-cases voor automatisering en wat zij aanbevelen voor het automatiseringstraject van bedrijven die hun automatiseringstraject net beginnen of uitbreiden.

IFR en A3

De International Federation of Robotics verbindt de wereld van robotica over de hele wereld. Het algemene doel van de IFR is het bevorderen van onderzoek, ontwikkeling, gebruik en internationale samenwerking op het hele gebied van robotica. E federatie treedt op als centraal punt voor organisaties en regeringsvertegenwoordigers bij activiteiten die verband houden met robotica.

A3 is de overkoepelende vereniging van Robotic Industries Association (RIA), Advancing Vision + Imaging (AIA), Motion Control & Motor Association (MCMA) en A3 México. De vier verenigingen vertegenwoordigen samen meer dan 1.250 automatiseringsfabrikanten, leveranciers van componenten, systeemintegratoren, eindgebruikers, onderzoeksgroepen en adviesbureaus van over de hele wereld die automatisering vooruit helpen.