Zimmer introduceert pneumatische en elektrische HRC-grijpers voor cobots

Wed May 18 2022

05 18

Zimmer introduceert pneumatische en elektrische HRC-grijpers voor cobots

28/02/2018

Door Liam van Koert

Grijperspecialist Zimmer brengt een geheel nieuwe grijperserie speciaal voor cobots op de markt. Deze bevat zowel pneumatische als elektrische varianten die allen zijn voorzien van IO-Link. Door een vergaande samenwerking met enkele bekende cobot-fabrikanten is de grijper bovendien ‘plug & play‘ in diverse robotbesturing te integreren. De HRC-grijpers worden in de Benelux geleverd door ZVS Techniek. Op de TechniShow 2018 zullen zij ze uitgebreid demonstreren zijn ze ook te vinden op de stand van Valk Welding (Techman) en Yaskawa.


     

// Factory Facts //

  • Zimmer ontwikkelde de HRC cobotgrijper reeks
  • Deze bestaat uit elekrische (servo) én pneumatische varianten
  • Beiden beschikken ook over IO-Link

 

Volgens diverse deskundigen zijn cobots een prima antwoord op de flexibele eisen die een industrie 4.0-productieomgeving stelt. En hoewel de meeste robots nu nog gewoon achter een hek hun werk doen, wint de cobot flink aan populariteit. Wil de hij echter echt doorbreken, dan zullen alle onderdelen van de cobot – dus ook de grijper aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. 

Cobotnorm

Hoewel er nog geen norm is voor veilige grijpers – deze is wel in de maak en uiteraard heeft Zimmer zitting in de normcommissie – geeft de nieuwe cobotnorm ISO/ TS 15066 al wel de nodige handvatten. Zo stelt norm dat ook cobotgrijpers geen scherpe hoeken, randen of naden mogen hebben waaraan men zich kan bezeren en dat de grijpkracht begrensd dient te worden op 140 N. 
Hoewel ook een combinatie van een veilige grijper met een cobot niet vanzelfsprekend betekent dat ook de toepassing veilig is, is dit wel een voorwaarde. Zimmer ontwikkelde daarom zowel enkele elektrische als pneumatische grijpers die niet alleen aan ISO/ TS 15066, maar ook alvast een paar stapjes verder gaan.     

 

zvs2

 

Elektrisch én pneumatisch met IO-Link

Naast een veilige geometrie en een begrenzing op 140 N, zijn de nieuwe HRC-grijpers (Human Robot Collaboration) uitgerust meteen een gepatenteerde mechanische vergrendeling die de aandrijving blokkeert, mocht de maximale waarde overschreden worden. Een extra beveiliging dus. Ook beschikken ze over kleurenfeedback middels ledverlichting rond de hele omtrek van de grijperbehuizing. Is deze blauw? Dan is alles goed aangesloten en is de grijper klaar voor de start. Zodra de vingers in beweging komen, dan kleurt de grijper geel. Groen wordt hij als hij op de juiste positie is, en rood betekent een storing die eerst moet worden verholpen. Dankzij een IO-Link-interface, die ook het snel in gebruik nemen middels parametriseren mogelijk maakt, kan snel een diagnose worden gesteld. Tot slot zijn de HRC-grijpers voorzien van een functie die ervoor zorgt dat de grijper niet per ongeluk een onderdeel laat vallen als de stroom wegvalt en kan de stroom worden begrensd op maximaal 1 A.

De nieuwe grijperfamilie bevat eenvoudig uit te wisselen elektrische parallelgrijpers, pneumatische parallelgrijpers én pneumatische hoekgrijpers.

 

ZVS1

 

Samenwerken met cobotbouwers

Wat de HRC-grijpers echt anders maakt dan andere fabricaten is het feit dat Zimmer een vergaande samenwerking zoekt met cobotbouwers voor een optimale integratie en gebruikerservaring. Eén van die partijen is Universal Robots. Hierdoor worden alle grijpers automatisch door de besturing van de Universal Robot herkend. Hierdoor is hij snel is in te stellen en gemakkelijk is aan te passen voor een volgende taak. Ook zijn er tal van diagnosefuncties beschikbaar en kunnen grijpers tijdens operatie automatisch worden uitgewisseld. Een vergelijkbare samenwerking heeft Zimmer met Yaskawa. Hier zijn de cobotgrijpers dankzij IO-Link volledig in de robotbesturing geïntegreerd en grafisch zichtbaar in de HMI. De gebruiker hoeft alleen maar het juiste grijpertype te selecteren om deze vervolgens te parametriseren.

 

TechniShow 2018

Uiteraard zullen de nieuwe cobotgrijpers van Zimmer ook op de TechniShow te bewonderen zijn. Op de eerste plaats op de stand van ZVS Techniek (stand E048, hal 10), dat al vele jaren de vele hoogwaardige Zimmer producten in de Benelux vertegenwoordigt en ze voorziet van een gepast advies. Maar ook op andere stands zou de bezoeker zomaar de nieuwe Zimmer-cobotgrijpers veilig tegen het lijf kunnen lopen. Natuurlijk op de stand van Yaskawa, waar een voorbeeld van de hiervoor genoemde integratie met hun nieuwe HC10-cobot te zien zal zijn. Maar ook met de Taiwanese Techman-cobots, die Valkwelding succesvol naar Nederland wist te halen en ook zijn voorzien van de veelzijdige cobotgrijpers van Zimmer.