Wereld investeert miljarden in robotonderzoek

Tue Nov 28 2023

11 28

Wereld investeert miljarden in robotonderzoek

27/05/2021

Door Ad Spijkers

Terwijl de economieën heropenen na de pandemie, passen Azië, Europa en Amerika hun financieringsprogramma's voor robotica-onderzoek aan. Wat zijn de doelstellingen van de officieel aangestuurde overheidsprogramma's van vandaag? Dit is onderzocht door de International Federation of Robotics en gepubliceerd in de 2021 update paper van World Robotics R&D Programmes.


     

De eerste versie van World Robotics R & D-programma's werd in juni vorig jaar geïntroduceerd (foto). Sindsdien hebben tientallen landen hun R&D-programma's op het gebied van robotica bijgewerkt. De vijf meest geavanceerde roboticalanden (Zuid-Korea, Japan, Duitsland, de VS en China) volgen een heel andere strategische focus.

China

Het strategisch plan Made in China 2025 is een blauwdruk om de productiemogelijkheden van Chinese industrieën te verbeteren. Om de snelle ontwikkeling van intelligente robottechnologie te bevorderen, worden de belangrijkste speciale projecten van Intelligente Robots ingezet in overeenstemming met de vereisten van de Innovatieketen. De focus ligt op de allernieuwste basistechnologieën van intelligente robots, robots van de nieuwe generatie, belangrijke gemeenschappelijke technologieën, industriële robots, servicerobots en speciale robots.

De ontwikkelingsdoelstellingen zijn gericht op het genereren van continue groei op industriële schaal. China wil ten minste drie toonaangevende ondernemingen met internationale concurrentiepositie steunen en meer dan vijf clusters van robots ondersteunende industrieën creëren. Het statistische jaarboek World Robotics van IFR laat zien dat China een robotdichtheid bereikte van 187 eenheden per 10.000 arbeiders in de maakindustrie - het land staat daarmee wereldwijd op de 15e plaats.

Japan

In Japan heeft de Nieuwe Robotstrategie tot doel om van het land de nummer één robotinnovatie hub ter wereld te maken. Het robotiseringspercentage in de maakindustrie streeft naar een stijging van 25% voor grote bedrijven en 10% voor het MKB. De belangrijkste prestatie-indicator is ook een uitbreiding van de markt voor systeemintegratoren.

Het actieplan omvat belangrijke dienstensectoren zoals landbouw, infrastructuur en gezondheidszorg. Alleen al Nursing & Medical heeft een budget van 997,3 miljoen dollar. Dit programma ondersteunt de hervorming van de gezondheid door praktische toepassingen van robots en het gebruik van kunstmatige intelligentie te promoten. Volgens het statistische jaarboek is Japan de grootste fabrikant van industriële robots ter wereld en leverde het in 2019 47% van het wereldwijde aanbod.

Zuid-Korea

De Intelligent Robot Development and Supply Promotion Act van Zuid-Korea dringt aan op de ontwikkeling van de robotindustrie in het land als kernindustrie in de vierde industriële revolutie. De aandachtsgebieden zijn productiebedrijven (met een speciaal programma om het concurrentievermogen van de productievestigingen van het MKB te verbeteren), geselecteerde servicerobotgebieden (inclusief gezondheidszorg en logistiek), sleutelcomponenten van de volgende generatie en belangrijke robotsoftware.

Voor het transgouvernementele Full Cycle Medical Device Development project is de regering van plan 1,07 miljard dollar uit te trekken in de periode 2020-2025. Het statistische jaarboek noemt een nieuwe record bestand van ongeveer 319.000 operationele industriële robots in de Zuid-Korea in 2019 (+ 13%). Binnen vijf jaar heeft het land zijn aantal industriële robots verdubbeld. Na Japan en China stond het land in 2019 op de derde plaats.

Europese Unie

Het nieuwe Europese kaderprogramma Horizon Europa betreft onderzoek en innovatie in de periode 2021-2027. Voortbouwend op de resultaten en het succes van Horizon 2020 zal het nieuwe programma toponderzoekers, innovatoren en burgers ondersteunen om de kennis en oplossingen te ontwikkelen die nodig is om een groene, digitale en gezonde toekomst te garanderen.

Het robotica-gerelateerde werkprogramma is ingebed in Cluster 4: Digital, Industry en Space. Robotica-gerelateerde R&D-projecten zullen zich richten op de digitale transitie van de maak- en bouwsector, autonome oplossingen om werknemers te ondersteunen, verbeterde cognitie en samenwerking tussen mens en robot. Het robotica-gerelateerde werkprogramma 2021-2022 in cluster 4 zal een totale financiering van 240 miljoen dollar (198,7 miljoen EUR) opleveren.

Duitsland

De Duitse High-Tech Strategie 2025 is de vierde editie van het Duitse R&D- en innovatieprogramma. Het doel is dat goede ideeën snel worden vertaald naar innovatieve producten en diensten. Het grootste deel van het kader van de hightechstrategie bevordert partnerschap tussen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen om institutioneel onderzoek en ondernemersexpertise samen te brengen.

Het doel is gesteld om in 2025 3,5% van het bruto binnenlands product te investeren in R&D. In verschillende programmalijnen van de missie Shape Technology for the People is in 2020 het robotica-gerelateerde programma Together Through Innovation gelanceerd. In dit onderzoeksprogramma zal het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) tot 2026 jaarlijks ongeveer 84 miljoen dollar (70 miljoen EUR) verstrekken.

Verenigde Staten

Het National Robotics Initiative (NRI) in de VS werd gelanceerd voor fundamentele onderzoek en ontwikkeling op het gebied van robotica, ondersteund door de Amerikaanse regering. Met NRI 2.0 wordt samenwerking tussen wetenschappelijke organisaties, de industrie, non-profitorganisaties en andere organisaties aangemoedigd om betere verbindingen tot stand te brengen tussen fundamentele wetenschap, techniek, technologische ontwikkeling, implementatie en gebruik.

Een sleutelsector is Space Robotics, waar NASA een maanprogramma lanceerde met de naam Artemis. Het doel van dit programma is om astronauten tegen 2024 terug te brengen naar het maanoppervlak en om veelbelovende capaciteiten op te bouwen voor Mars-missies na 2024. Artemis is een gezamenlijk ruimtevluchtprogramma van NASA, de Amerikaanse instelling voor commerciële lucht- en ruimtevaart, en internationale partners, waaronder de ESA (22 landen), Canada, Japan en Rusland. De Amerikaanse regering plant een budget van 35 miljard dollar tussen 2020 en 2024.

De grootste investeerder in onbemande systeemtechnologieën blijft het Amerikaanse ministerie van Defensie met een budget van 7,3 miljard dollar voor 2020 en 2021. Volgens World Robotics was de robotdichtheid in de maakindustrie sinds 2014 tot 2019 met gemiddeld 7% jaarlijks gegroeid naar 228 robots per 10.000 werknemers. Daarmee staan de VS wereldwijd op de negende plaats. Met betrekking tot jaarlijkse installaties van industriële robots neemt het land de derde positie in.

U kunt het rapport downloaden vanaf de site van IFR. Nederland en België worden overigens in het hele rapport niet genoemd ..........

Foto: IFR