Top 5 robottrends voor 2022

Sun Mar 03 2024

03 03

Top 5 robottrends voor 2022

16/02/2022

Door Ad Spijkers

Het aantal industriële robots in gebruik bereikte een nieuw record van ongeveer 3 miljoen eenheden wereldwijd. Dat is een stijging van gemiddeld 13% per jaar, gemeten over de periode 2015-2020.


     

De International Federation of Robotics analyseert de top 5 trends op het gebied van robotica en automatisering over de hele wereld. "De transformatie voor robotautomatisering gaat sneller in traditionele en nieuwe industrieën", aldus IFR-voorzitter Milton Guerry. "Steeds meer bedrijven realiseren zich de talrijke voordelen die robotica hun bedrijf biedt."

1. Robots in nieuwe industrieën

Segmenten die relatief nieuw zijn op het gebied van automatisering adopteren snel robots. Consumentengedrag drijft bedrijven ertoe om in te spelen op de vraag naar personalisatie van zowel producten als levering. De e-commerce-revolutie werd versneld door de pandemie en zal in 2022 blijven versnellen. Er zijn vandaag de dag duizenden robots geïnstalleerd die vijf jaar geleden nog niet in dit segment bestonden.

In een poging om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, zullen bedrijven die nog niet eerder aan automatisering hebben gedacht, zich heroverwegen. Bedrijven die afhankelijk zijn van servicemedewerkers, zoals winkels en restaurants, kunnen niet alle vacatures invullen. Hierdoor kunnen we verwachten dat ze investeren in automatisering om aan de behoeften van klanten te voldoen. Relatief nieuwe klantsectoren op het gebied van robotica, zoals levering en logistiek, bouw, landbouw en nog veel meer, profiteren van technologieën die met de dag vooruitgaan.

2. Gemakkelijker te gebruiken

Het implementeren van robots kan een complexe taak zijn, maar nieuwe generaties robots zijn gemakkelijker te gebruiken. Er is een duidelijke trend naar gebruikersinterfaces die eenvoudige pictogram-gestuurde programmering en handmatige besturing van robots mogelijk maken. Robotbedrijven en sommige externe leveranciers bundelen hardwarepakketten samen met software om de implementatie te vergemakkelijken. Deze trend lijkt misschien eenvoudig, maar aanbiedingen die gericht zijn op complete ecosystemen, voegen enorme waarde toe door de inspanning en de tijd tot bedrijf te verminderen.

De trend naar goedkope robotica gaat ook gepaard met eenvoudige installatie en installatie, waarbij in sommige gevallen specifieke toepassingen vooraf zijn geconfigureerd. Leveranciers bieden standaard programma's in combinatie met grijpers, sensoren en controllers. App-winkels bieden programmaroutines voor verschillende toepassingen en ondersteunen goedkopere robotimplementatie.

3. Bijscholing

Steeds meer overheden, brancheverenigingen en bedrijven zien al in een vroeg stadium de behoefte aan basisonderwijs op het gebied van robot- en automatisering voor de volgende generatie. De reis van data-gestuurde productielijnen zal gericht zijn op opleiding en training. Behalve de interne opleiding van werknemers, kunnen externe opleidingstrajecten de leerprogramma's van het personeel verbeteren. Robotfabrikanten registreren elk jaar tussen de 10.000 en 30.000 deelnemers aan hun robotklassen in meer dan dertig landen.

Robotica verandert de functieprofielen van fabrieksarbeiders. Mensen willen werken in een moderne omgeving waar ze een carrière kunnen opbouwen. Nieuwe trainingsmogelijkheden met robotica zijn een win-winstrategie voor zowel bedrijven als werknemers. Saaie, vuile en gevaarlijke taken worden geautomatiseerd terwijl mensen belangrijke vaardigheden leren voor de industriële werkplek van de toekomst en hun verdienpotentieel tijdens hun loopbaan vergroten.

4. Robots beveiligen de productie

Handelsspanningen en Covid-19 brengen de productie dichter bij de klant. Problemen in de toevoerketen brengen bedrijven ertoe om 'nearshoring' met automatisering als oplossing te overwegen. Volgens de Association for Advancing Automation (A3) in de VS waren de robotorders in het land in het derde kwartaal van 2021 met 35% gestegen in dezelfde periode in 2020. Meer dan de helft van de bestellingen komt uit niet-automobielsectoren.

Behalve robotica laten ook machine vision, motion control en motoren ook grote stijgingen zien. De pandemie en de daaruit voortvloeiende verstoringen van de toeleveringsketens en de beschikbaarheid van arbeidskrachten lijken het duwtje in de rug te zijn geweest dat velen nodig hadden om de investering te rechtvaardigen. De bedrijven die het meest waarschijnlijk in automatisering zullen investeren, zijn degenen die het al een tijdje overwegen, maar nog niet de laatste stap hebben gezet.

5. Ondersteuning digitale automatisering

In 2022 en daarna zien we de nadruk op data als belangrijke factoren voor toekomstige productie. Gegevens verzameld uit intelligent geautomatiseerde processen zullen door producenten worden geanalyseerd om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Met het vermogen van een robot om taken te delen en te leren via AI, kunnen bedrijven intelligente automatisering ook gemakkelijker toepassen in nieuwe omgevingen, van de bouw tot voedsel- en drankverpakkingsfaciliteiten tot gezondheidslaboratoria.

AI voor robotica wordt volwassen en lerende robots worden mainstream. De industrie is de proeffase voorbij en we kunnen in 2022 een grotere inzet van deze technologieën verwachten.

Foto: IFR / Bluebotics