Desinfectierobots koppelen aan BIM

Sat Apr 20 2024

04 20

Desinfectierobots koppelen aan BIM

04/05/2021

Door Ad Spijkers

De desinfectierobot Balto kan deurknoppen en dergelijke efficiënt desinfecteren. Dit doet hij zelfstandig en hij reageert ook op mensen om hem heen.


     

Hygiëne is een van de wapens die een samenleving nodig heeft om de coronapandemie te overleven. De desinfectierobot Balto is ontwikkeld door het Fraunhofer Italia Innovation Engineering Center in Bolzano (I) en het Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO) in Stuttgart. De robot is een van veel bouwstenen om de pandemie in te dammen en in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden.

Geautomatiseerde desinfectie

De robot kan autonoom deurklinken en andere gebieden die door veel mensen met hoge frequentie worden aangeraakt, desinfecteren. Op deze manier kan het risico voor bezoekers en voor mensen die met desinfectie worden belast, worden verkleind.

De specialiteit van de desinfectierobot ligt echter niet in het vermogen tot desinfecteren op zich; dat kunnen andere desinfectierobots ook. Balto is namelijk direct opgenomen in een netwerk met Building Information Modelling (BIM). In deze modellen worden niet alleen de gebouwgeometrieën opgeslagen, maar ook alle basiscomponentattributen zoals functie of materialen. Deurklinken zijn bijvoorbeeld herkenbaar en precies te vinden.

Koppeling aan BIM

Om zijn werk te kunnen doen, heeft de robot relevante gebouwgegevens nodig. De onderzoekers hebben daarom op basis van het open robotbesturingssysteem ROS een interface gemaakt waarmee de robot direct met BIM kan praten.

Zo weet Balto niet alleen wáár in het gebouw bijvoorbeeld deuren zijn, maar ook welke deuren vaak worden gebruikt en van welk materiaal de deurklinken zijn gemaakt. Hij kan zijn desinfectieprogramma hierop aanpassen. Indien een corridor door een bouwplaats niet bereikbaar is, weet Balto dit ook via BIM en kan hij deze informatie direct meenemen in zijn navigatieplanning.

De interface naar BIM is ook belangrijk voor de interactie tussen mens en robot. Als Balto een of meer mensen tegenkomt, moet hij ze ontwijken. Als dit niet mogelijk is, stopt hij. Het zou echter vervelend worden als hij op een vluchtroute zou stoppen en deze blokkeren. Maar omdat ook vluchtroutes in de BIM-data wordt vastgelegd, kunnen dergelijke situaties via de interface worden vermeden. De interface naar de BIM is bidirectioneel: hierdoor kan de robot zijn desinfectietaken afstemmen met Balto-collega's en de uitgevoerde desinfectietaken rapporteren aan het systeem.

Praktijktesten

Op het NOI-technologiepark in Bolzano, waar zowel bedrijven als onderzoeksinstituten zijn gevestigd en bijgevolg constant mensen komen en gaan, zijn al drie Balto-demonstratiemodellen in gebruik. Aanvankelijk stonden ze onder constante supervisie van het onderzoeksteam. Een ander systeem is in gebruik bij Fraunhofer IAO.

Balto kan ook desinfectie combineren met reiniging en op lange termijn zelfs controle- en onderhoudstaken op zich nemen. Gebruikers kunnen dan verschillende taken uitvoeren met robotsystemen die zijn aangesloten op BIM. Samen met bedrijven uit de desinfectiebranche onderzoeken de onderzoekers nu welke stappen er nog gezet moeten worden voor industrialisatie.

Foto: Fraunhofer Italia