Robot van jonge Indiase onderzoeker redt levens

Thu Jun 24 2021

06 24

Robot van jonge Indiase onderzoeker redt levens

12/04/2021

Door Ad Spijkers

Mirza Samnani bouwt al van jongs af aan allerlei soorten robots. Hij ontwikkelde onder meer een reanimatierobot die het leven van een patiënt hielp redden en de eerste machine van zijn soort was in India. Hij is nu bezig met de afronding van zijn master in lucht- en ruimtevaarttechniek aan GeorgiaTech in Atlanta.


     

De jonge Indiër bouwde zijn eerste robot waarschijnlijk in de hoogste klas van de lagere school. Als tiener begon hij met het bouwen van Mars Rover prototypes voor NASA wedstrijden. Hij lanceerde ook zijn eigen robotica-startup Ignite Labs, die betaalbare robotica-apparatuur ontwikkelt voor de industrie en robotica promoot bij studenten van alle leeftijden.

Tijdens de pandemie gebruikte hij onderdelen van zijn jarenlange creaties om een medische assistentierobot te bouwen. Deze werd in India in ziekenhuizen met Covid-19 patiënten werd ingezet om het aantal contacten tot een minimum te beperken. Ook beschermen ze eerstelijns verpleegkundigen door te helpen bij de levering van voedsel en medicijnen en bij de controle van de vitale functies van patiënten.

Medische assistentierobot

Net toen Samnani zich aan het voorbereiden was om te beginnen aan een masteropleiding in lucht- en ruimtevaarttechniek aan Georgia Tech in  de VS sloeg de Covid-19 pandemie toe. Plotseling was reizen van Mumbai naar Atlanta niet langer een optie. Op advies van zijn aanstaande professor en zijn moeder begon Samnani te werken aan technische oplossingen die zijn gemeenschap zouden kunnen helpen. "Als we Mars en Jupiter op afstand kunnen verkennen, moeten we ook kunnen uitzoeken hoe we die technologie in een ziekenhuisomgeving kunnen laten werken" aldus Samnani.

Met behulp van onderdelen en stukken van zijn eerdere robots bouwde Samnani een prototype voor een medische assistentierobot die voedsel en medicijnen kon leveren in de tijdelijke Covid-19 ziekenhuizen die door de Indiase regering waren opgericht. Het idee was, de blootstelling van eerstelijns verplegers die in contact komen met besmette patiënten tot een minimum beperken, maar ook hun tijd vrijmaken zodat ze meer kritieke zaken kunnen behandelen.

De robot werd gebouwd om dezelfde functies te gebruiken die hij had bedoeld voor de verkenning van de rode planeet. Samnani paste hem aan voor de unieke setting van ziekenhuizen met Covid-19 patiënten, waar patiënten werden geïsoleerd en zorgverleners volledige beschermingsmiddelen droegen om virusoverdracht te voorkomen.

Robots tegen Covid-19

Samnani bouwde een tank met sproeikop in, waarmee ontsmettingsmiddel in de hele verpleegafdeling kon worden verspreid. De arm van de robot heeft sensoren die de temperatuur, hartslag en zuurstofgehalte van een patiënt kunnen bepalen. Zodra de patiënt zijn vinger in de voeler steekt, kan de arts op afstand de gegevens bekijken vanaf een veilige locatie.

De robot heeft ook een tablet waarmee artsen en patiënten op een veilige afstand met elkaar kunnen communiceren. Uiteindelijk konden patiënten in isolatie dankzij de tabletverbinding communiceren met familieleden die ze door hun Covid-19 isolement niet persoonlijk konden zien. De robot werd ook gebruikt om maaltijdtrays op te stapelen en bij patiënten af te leveren. Behalve dat dit tijd vrij maakte voor zorgverleners, bracht hij ook een glimlach op de gezichten van mensen.

Samnani bleef robotoplossingen ontwikkelen om gezondheidswerkers te helpen en vroeg artsen of hij kon helpen met andere dringende problemen. Ze lieten hem weten dat verslechterende Covid-19-patiënten vaak tot 20 minuten lang gereanimeerd moeten worden als ze een hartstilstand krijgen. De jonge roboticus berekende de exacte snelheid en druk die nodig zijn om reanimatie uit te voeren en bouwde het eerste geautomatiseerde reanimatieapparaat van India.

Hij zette de machine in voor gebruik in een ziekenhuis, net een dag voor hij Mumbai verliet om in Atlanta aan zijn graduaatprogramma te beginnen. Tot grote vreugde van Samnani kreeg hij een telefoontje van een dokter die vertelde dat de machine had gewerkt. De patiënt, wiens hartslag tot zeer lage waarden was gedaald, kwam weer tot leven toen artsen het apparaat over de borst van de patiënt plaatsten en het lieten werken.

Naar Jupiter

Samnani is nu bezig met de afronding van zijn master in lucht- en ruimtevaarttechniek aan GeorgiaTech in Atlanta. Hij helpt bij de ontwikkeling van mobiele robots die gebruikt kunnen worden om tekenen van leven in de ruimte op te sporen. Hij hoopt ooit een ruimtemissie te leiden, namelijk naar Europa, een van de manen van Jupiter. Maar gaandeweg wil hij kansarme gemeenschappen helpen om toegang te krijgen tot gezondheidszorg en onderwijs van goede kwaliteit.

Foto: GeorgiaTech