Slimmer chrysanten knoppen

Sat May 18 2024

05 18

Slimmer chrysanten knoppen

01/05/2024

Door Ad Spijkers

Een teler weet soms dat er een slimmere oplossing is, maar die oplossing is niet te koop. Wat dan?


     

In een gemiddeld chrysantenbedrijf werken twee fulltime krachten voor het knoppen van chrysanten - een repeterende taak. Dat kan slimmer, vond ook Zentoo, een vereniging met zetel in Honselersdijk en een merk, opgericht in 2007.

Chrysantenteelt

Zentoo is om een groep van vijftien kwekers en collega’s die iedere dag met volle energie bezig zijn om de beste bloemen te kweken. Ze hebben allemaal hun eigen 'tuin', maar delen met elkaar kennis en doen de verkoop onder één merknaam: Zentoo. Doelstellingen zijn iedereen net zo gek van chrysanten te maken als de leden zelf zijn en het beste Europese kwaliteitsmerk chrysanten maken.

De chrysantentelers van Zentoo klopten aan bij Robocrops in Naaldwijk.Robocrops zet zich in om telers, technologie, wetenschap en overheid naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Want alleen zo blijft Nederland koploper in de glastuinbouw. Twaalf weken later staat er, een gevalideerd concept waarmee Zentoo verder kan. Het is gerealiseerd in samenwerking met RoboHouse in Delft, het fieldlab op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie.

Samenwerking

Robocrops bracht de juiste partijen bij elkaar. Het probleem is complex: de knoppen moeten in beeld worden gebracht, de handeling geregistreerd en geautomatiseerd. Dit in goede samenwerking bereiken geeft nieuwe inzichten, resultaten en goede energie.

In dit innovatieproces namen de telers direct de lead. Om snel te schakelen, staan de partijen continu met elkaar in contact. Uit elke vraag komt namelijk een vervolgvraag. Met experimenten nemen de robotica-engineers zo veel mogelijk technische onzekerheden weg. Zo wint het proof-of-concept aan vertrouwen bij telers en technologiebedrijven.

Tot vorig jaar was het RoboHouse team nog nooit in een chrysantenkas geweest, nu weten zij alles over het knoppen van chrysanten. Ze gaven een uitgebreide toelichting op het proof of concept, de kosten en vervolgstappen richting een oplossing. RoboHouse deelde na drie maanden het gevalideerde mechanische concept met Zentoo

Foto: PxHere