Inclinometers voor één of twee dimensies

Sat May 18 2024

05 18

Inclinometers voor één of twee dimensies

03/05/2024

Door Ad Spijkers

Duranmatic in Dordrecht brengt een nieuwe serie inclinometers van Kübler op de markt.


     

Kübler in Villingen-Schwenningen (Zwarte Woud) is producent van onder andere encoders, tellers, sleepringen en inclinometers. De nieuwe serie inclinometers, de series IN6x / IN7x, zijn verkrijgbaar met een analoge uitgang of een IO-Link-interface. Met de uitbreiding van deze beide series kunnen zowel tweedimensionale hellingen met een meetbereik van +/- 85° (foto) als ééndimensionale hellingen tot 360° worden gemeten.

Eigenschappen

Behalve innovatieve sensortechnologie bieden de inclinometers met kunststof behuizing eenvoudige programmeermogelijkheden. Zo kunnen het middelpunt en de eindpunten via een Teach-adapter worden aangepast. Verdere parameters zoals draairichting, filterinstellingen, uitgangssignaal en waterpasfuncties kunnen via FDT/IODD (PACTware) worden gedefinieerd.

Een visuele ondersteuning door 3 LED's en de waterpasfunctie maken een tijdbesparende inbedrijfstelling mogelijk en zorgen voor transparantie tijdens de bediening en diagnose. Door het brede temperatuurbereik (-40°C tot +85°C) en de hoge beschermingsklasse (IP68 / IP69K_ zijn nauwkeurige metingen mogelijk, ook onder zware omgevingsomstandigheden.

De IN7x hellingmeters hebben als extra een gyroscoopsensor naast de versnelling meetcel (MEMS) voor nauwkeurige hoekmeting. Een intelligent algoritme combineert de geregistreerde waarden voor versnelling en rotatiesnelheid, wat leidt tot een hoge snelheid in het berekenen en doorgeven van het meetresultaat.

Toepassing

De snelle dataverwerking maakt het gebruik in dynamische toepassingen mogelijk. Hierbij kunt u denken aan toepassingen met bewegende (rijdende)  voertuigen zoals AGV’s, vorkheftrucks, hijskranen en tractoren waarbij de lading horizontaal gehouden moet worden.

De IN6x serie is specifiek bedoeld voor statische applicaties. Voorbeelden hiervan zijn hijskranen, brandweerauto’s, heftafels en hoog werkers.

Foto: Duranmatic