Camera-oplossing voor handsfree picking

Sat May 18 2024

05 18

Camera-oplossing voor handsfree picking

01/05/2024

Door Ad Spijkers

Een nieuw systeem biedt meer doorvoer en optimale efficiëntie voor manuele en robot-pickstations.


     

Sick (met Nederlandse vestiging in Bilthoven) heeft een op een camera gebaseerd codeleessysteem voor orderverzameling geïntroduceerd. Het elimineert de noodzaak om barcodes en 2D-codes handmatig te scannen, waardoor items met beide handen kunnen worden vastgegrepen en geplaatst.

Doorvoer

Pickstations met handmatige of semi-automatische sortering vereisen de inzet van mensen. Tegelijkertijd zijn – afgezien van het huidige tekort aan geschoolde arbeidskrachten – de eisen aan efficiëntie toegenomen. Dit is het gevolg van het groeiende aantal bestellingen, vooral in de e-commerce. Door het gebruik van klassieke mobiele handscanners is óf slechts één hand vastgrijpen mogelijk óf moet het product worden neergezet. Beide handelingen zijn van invloed op het pickproces.

In tegenstelling tot het gebruik van een handscanner geeft de Ident-oplossing van Sick het orderverzamelpersoneel letterlijk de vrije hand. De 2D-camera wordt boven het orderverzamelstation direct in de goederenverplaatsingsprocessen geïntegreerd. Barcodes en 2D-codes op het verpakkingslabel worden automatisch gescand en geïdentificeerd zodra goederen door het gezichtsveld van de camera vanuit de opslagcontainer naar de pickbox worden verplaatst.

Het lezen vindt plaats in een groot gezichtsveld en met directe terugkoppeling. Dit verkort de picktijd per artikel aanzienlijk, versnelt de pickprocessen en verhoogt de doorvoercapaciteit. Dit gaat niet ten koste van de medewerkers. Ze kunnen nu in een ergonomische houding werken zonder dat ze zich hoeven uit te strekken, te bukken of voorover te buigen.

Installatie

De camera wordt boven de werkplek geïnstalleerd en registreert de productidentificatie wanneer een artikel tijdens het ompakken door het gezichtsveld van de sensor gaat. Het activeren van de codelezer en het lezen van de barcode of 2D-code gebeurt automatisch. De oplossing van Sick scoort door de eenvoudige en snelle inbedrijfstelling en de slimme integratiemogelijkheden.

De camera kan in de fabriek vooraf worden geconfigureerd of door de gebruiker zelf worden ingesteld met behulp van AutoSetup. Dankzij de geïntegreerde parameterback-up kunnen de apparaten bovendien snel worden vervangen. Vervolgens kan de camera via plug-and-play op de werkplek worden geïntegreerd.

Tijdens gebruik gedraagt de camera zich als een toetsenbord. Het plaatst de leesinformatie in een door de gebruiker configureerbaar uitvoerformaat rechtstreeks in het masker van een applicatie. De geïdentificeerde artikelgegevens kunnen individueel worden gefilterd, gesorteerd en samengevoegd. Desgewenst verzorgt Sick de volledige implementatie, inbedrijfstelling en verdere service.

Ook voor robotpickstations

Door het lichte en compacte ontwerp, de betrouwbare leesprestaties en de diverse aansluitmogelijkheden kan de 2D-camera ook worden geïntegreerd in robotgestuurde orderverzamelprocessen. Ook hier ondersteunt Sick gebruikers bij het optimaliseren en automatiseren van bestaande picklocaties en maakt deze aldus geschikt voor de toekomst.

Foto: Sick