Wijnbouwrobots voor Moët & Chandon

Sat May 18 2024

05 18

Wijnbouwrobots voor Moët & Chandon

01/05/2024

Door Ad Spijkers

Partnerschap tussen de fabrikant van wijngaardrobots en het champagnehuis verbetert de technologie in de wijngaard.


     

Yanmar Vineyard Solutions is de dochteronderneming van Yanmar op het gebied van wijnbouwtechnologie. De dochter van de Japanse fabrikant van motoren werkt al enkele jaren samen met het gerenommeerde champagnehuis Maison Moët & Chandon. Het partnerschap richt zich op het bevorderen van robotachtige en autonome oplossingen in de wijngaarden.

De samenwerking tussen beide partijen onderstreept een gedeelde visie voor een productievere, veiligere toekomst in het wijngaardbeheer. Het biedt duurzaamheid in de bescherming van de natuurlijke omgeving van het perceel waarop wijnbouw plaatsvindt.. De ontwikkeling van de autonome wijngaardrobot YV01 heeft als doel te innoveren en de efficiëntie en veiligheid van het hedendaagse werk in de wijngaard te verbeteren.

Eerste stappen in 2019

De samenwerking begon in 2019 toen Yanmar zijn autonome machineconcept voor het eerst introduceerde bij Moët & Chandon. Op dat moment begon de wijnindustrie het potentieel van robotachtige wijngaardondersteuning te onderzoeken. Het champagnehuis onderkende de mogelijkheden en verstrekte een reeks specificaties voor een machine. Deze zou moeten kunnen werken op uitdagende percelen met steile en zijdelingse hellingen.

In 2021 werd het eerste prototype van de YV01 geïntroduceerd. De machine werd eerst getest op een CIVC-plot om er zeker van te zijn dat deze aan de specificaties voldeed voordat hij werd vrijgegeven aan Moët & Chandon. Na deze tests voerde het champagnemerk begin 2022 uitgebreide tests uit met twee YV01-machines op enkele van hun meest veeleisende percelen. Deze fase was cruciaal voor het evalueren van de prestaties van de machines onder reële omstandigheden. Het markeerde ook de start van een trainingsprogramma om het personeel nieuwe manieren van werken in steile gebieden te leren.

Dezelfde prestaties

Eind 2022 bevestigde Moët & Chandon zijn voornemen om de YV01 te exploiteren op enkele van zijn meest uitdagende wijngaardpercelen in Aÿ en Cramant. De robot voldeed aan alle criteria voor gebruiksgemak, verbeterde veiligheid van de machinist en herwon de autonomie bij het beheren van de meest uitdagende percelen.

De terugkoppeling van wijnboeren die met de YV01 hebben gewerkt, is positief. Ze melden dat het voertuig voldoet aan alle normen van traditionele, op tractoren gemonteerde machines. Bovendien biedt de robot dezelfde kwaliteit van gewasbescherming, terwijl het de voordelen biedt van verbeterde veiligheid en betere aanpassing aan moeilijk terrein. Gemotiveerd door de positieve resultaten zijn Yanmar Vineyard Solutions en Moët & Chandon in 2023 gestart met de ontwikkeling van een nieuw wiedgereedschap, dat sinds januari 2024 te koop is.

Yanmar

Yanmar Vineyard Solutions is gevestigd in Epernay, 30 km ten zuiden van Reims. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het ontwerp van oplossingen die individuen beschermen en wijngaardgebieden en hun unieke percelen behouden. Het bedrijf, opgericht in 2021, blijft groeien en innoveren door nauwe samenwerking met wijnbouwers.

Yanmar in Osaka geldt als pionier op het gebied van dieselmotortechnologie voor een breed scala aan industriële apparatuur. Het programma omvat kleine en grote motoren, landbouwmachines en -werktuigen, bouwapparatuur, energiesystemen. Het bedrijf biedt oplossingen voor de uitdagingen waarmee klanten worden geconfronteerd, op weg naar het realiseren van een duurzame toekomst.

Foto: Yanmar Vineyard Solutions